Eksklusiv Bordeaux Mouton Rothschild smagning

Lørdag eftermiddag var jeg inviteret til en eksklusiv vinsmagning med Bordeaux Mouton Rothschild som tema. Det er ikke hver dag, at man får sådan en enestående mulighed for at smagen toppen af Bordeaux, så der var hellere ikke så meget at betænkte sig på da muligheden bød sig.

Jeg vil prøve at beskrive alle vinene individuelt, men nogle og andre mere generelt.

Smagning fandt sted hos Bernt som havde allieret sig med Jens Faber om de forskellige Mouton Rothschils vine, hvor Faber bl.a havde 1982 vinen med. Begge 2 er med i bestyrelsen i Randers Vinlaugh. Bernt er Bordeaux specialist – kan vist godt kalde ham. Vi var 8 personer til smagningen og smagte igennem eftermiddagen 10 vine.

Første vin op bordet var en lækker Chardonnay fra Domaine de Baron Arques årgang 2009. Farven mørk gylden. Næsen er kraftig og særdeles spændende med læder, anis, brændt smør og blomster. Smagen har citrus, honningmelon og gule vingummibamser. Eftersmagen er lang med syrlige limefrugter og en elegant syre. En flot lækker vin og en rigtig positiv oplevelse.

Domaine de Baron Arques i Languedoc blev i 1998 købt af baronesse Philippine de Rothschild.

Og det var ikke hvem som helst, der ankom til Limoux. Denne gren af den berømte familie Rothschild besidder blandt andet det legendariske 1er cru slot i Pauillac, Château Mouton Rothschild, foruden Château d’Armailhac og Château Clerc-Milon.

Vingården er beliggende 400 km. fra Atlanterhavet og 100 km. fra Middelhavet. Det indebærer at vinmarkerne får det optimale antal solskinstimer kombineret med regelmæssig nedbør.

Pris 480 kr.

Vin nr.2 og første røde var fra Chateau d´Armailhac 2008. Farven er rød med et lyst skær. Næsen har noter af tobak, chokolade og jord, men en anelse lukket og lidt for meget duft af alkohol. Smagen er tilpas blød med en rigtig god og lang eftersmag.

Chateau d´Armailhac er slottes 3 navn siden Mouton Rothschild I 1933 overtog ejendommen. I denne omgang er slottet opkaldt efter dets stifter, Dominique Armailhacq.

Helt frem til 1933 var slottet i familiens eje, hvor Baron Philippe de Rothschild købte ejendommen. Rothschild renoverede kælderen tilbage i 1960-erne og har genplantet markerne. Markerne er beplantet med 57% cabernet sauvignon, 23 % merlot, 18% cabernet franc og 2% petit verdot. I dag er det samme hold, der passer markerne og laver vinene, som udfører opgaven hos Mouton Rothschild.

Pris 655 kr.

Vin nr. 3 var fra Chateau Clerc Milon 1997.

Farven er mørk brun/rød med en orange kant. Næsen er fantastisk udviklet med noter af solbær, chokolade og marcipan. Smagen har lidt animalsk over sig, samt lakrids og norske brystdråber. Meget kraftig smag med mørk frugt som afsluttes med en særdeles lang eftersmag, hvor tanninerne fortæller at vinen stadig har liv i sig.

En afbalanceret og generelt rigtig flot vin.

Pris 380 kr.

Vin nr.4 var Le petite Mouton Rothchild 2009.

Vinen må ikke kaldes sig “anden” vin, derfor Le petite!

Farven mørk rød. Næsen er lidt snerpet i det – måske er det fordi den jo stadig er ung. Men har stadig noter af solbær, tobak, cedertræ, chokolade og marcipan. Smagen er lækker frisk og bærer præg af en kraftig rygrad med flot potentiale. Vinen har en fin balance mellem syre og frugt og virker egentlig ganske let. Eftersmagen er middellang med tørhed og saftige taninner.

Pris 950 kr.

Vin nr 5. var Mouton Rothschild 2002.

Farven er flot mørk rød med et lilla skær. Næsen byder på solbær, blyant og tobak. Smagen er igen med solbær og vanilje og let krydret, samt en del syre, men alligevel også fantastisk rund og silkeblød struktur.  Den mangler måske stadig lidt krop. Men alt i alt en lækker sag, som nok godt kan klare nogle flere år i kælderen..

Pris 4500 kr.

Vin nr.6 var Mouton Rothschild 1997.

Farven er lys rød. Næsen er igen klassisk Bordeaux med noter røde bær og tobak og et lille snert af fad. Smagen er med kraftig frugt og igen god syre balance, som afsluttes med en lang saftig eftersmag. En god og flot sammenhængende vin, som virker ganske perfekt og drikkeklar netop nu.

Pris 1750 kr.

Vin nr.7 var Mouton Rothschild 1992.

Farven er flot rød med en brun kant. Næsen er flot og elegant med læder, rosin og kaffe, violer, samt en dejlig elegant snert af sødme. Lidt feminin i udtrykket. Smagen har en flot koncentration og god intensitet. Lag på lag af forskellige krydderier, god dybde, saftig tannin og en flot lang finish. Afbalanceret og generelt rigtig flot vin..

Pris 2600 kr.

Vin nr. 8 var Mouton Rothschild 1989.

Farven er mørk rød og man spore modenhed i kuløren. Næsen virker speciel og ret udviklet med urter, tobak, fyrrenål, kaffe og skosværte. Smagen lever flot op til næsen med solbær, chokolade og lakrids.. Uhyggelig nuanceret og med en super koncentration. Lag på lag af frugt som udfolder sig til perfektion. Vinen afsluttes med en imponerende lang eftersmag.  Det bliver bare bedre..

Pris 2800 kr.

Vin nr.9 var Mouton Rothschild 1982.

Farven er igen meget moden i kuløren med rød/brun og orange skær. Næsen er meget flot og kraftig og anderledes end de forgående med viskelæder, mynte og mørk frugt. Stor intensitet i duften på en utrolig behagelig måde, som samtidig spiller super godt sammen med frugten. Smagen er bare lækker med frugt, chokolade, rosin og vanilje. Igen super god harmoni og stor finesse. En fantastisk lang eftersmag som var ret langtid.. En super flot afslutning på Mouton Rothschild.

Pris kan variere mellem 5000-10000 kr.

Vin nr. 10 og sidste vin denne fantastiske lørdag eftermiddag i Albæk afsluttes med en vin fra Baron Philppe de Rothschild, Chile Almaviva 2001

Farven er flot mørk rød. Næsen er utrolig indbydende med intens duft af solbær, tobak, lakrids cedertræ, vanilje og oversøisk sødme. Smagen viser en flot frugt med brombær, solbær. Man fornemmer en stor tæthed, samt blød og rund. Vinen viser modne silkeagtig tanniner, som giver vinen en perfekt struktur. Eftersmagen viser en kraftfuld vin, fyldig, vedholdende, men også perfekt afbalanceret ..

Pris 600-700 kr.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Bordeaux, Mouton Rothschild og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s